о-в Самотраки, Гърция

   Самотраки – островът прочут с водопадите си.

Царство на козите и котките

Самотраки е малък остров на Егейско море,с площ от 180 кв.км. и около 3000 жители Той не е сред типичните гръцки острови. Белите къщи със сини прозорци на Халки, Санторини или Миконос отсъстват, заедно с миниатюрните пясъчни плажове и безкрайни редици крайбрежни таверни. На Самотраки се издига планина,от която извират няколко реки с кристално чисти води. Има и няколко водопада, до които се стига по много живописни пътеки, за около 40 минути пеш. Целият бряг е застлан от малки камъчета, а гората достига почти до морския бряг. Очарованието на Самотраки е диво.

Пътищата на острова минават през маслинови горички и се качва ту нагоре, ту рязко се спуска надолу, а навсякъде скачат полудиви кози. Освен на котките, които са на всеки ъгъл, тук е и царството на козите, а козето месо се води местен специалитет.

В центъра на острова е най-високата планина в Егейско море, Фенгари. Тя се издига до 1611 м., като успява няколко пъти да смени цвета си – от зеленото на Витоша в основите си до пясъчно-кафявото на Арарат или върховете на Хималаите. Според Омир от тук Прометей е наблюдавал Троянската война.

В миналото Самотраки е бил истински религиозен и духовен център. Около 1000 г. пр. Хр. траките основават тук светилище на Великите богове, което започва да привлича посетители от Централна Европа до Мала Азия.

През периода между 1000 пр. Хр. и 200 г. сл. Хр. Самотраки е един от няколкото ключови религиозни центъра на античния свят, заедно с Делфи в днешна Гърция, Ефес в съвременна Турция и Перперикон в България.

Към средата на елинския период на постамент в северозападния склон на Фенгари се появява статуята на Нике, една от трите най-известни скулптури в света, висока приблизително единадесет метра. Стъпила върху носа на блестящия си кораб, тя се издига в средата на фонтан, Нимфеума на Палеополи. Крилатата статуя, без глава и ръце, е шедьовър на елинистическата скулптура, обобщавайки всички постижения на гърците в самия исторически момент, когато тяхната сила започва да отслабва.
Тези обаче, които искат да се насладят на истинското произведение Нике, не трябва да се отправят към гръцкия остров. Статуята е преместена в Лувъра, тъй като малко след 1863 година, е открита от френския любител археолог Чарлз Шампо Изео.

На изток от нея някога се намира най-старата антична кръгла постройка, намерена в Гърция (IV в. пр.Хр.) – мястото, където се извършват най-важните ритуали.

Сега от светилището са останали само основите, останалото е разхвърляно надолу по склона към морето и е потънало във високата трева. Отдолу се вижда 30-километровото северно крайбрежие на острова.

Самотраки обаче не е прочут с плажовете си, а със своите величествени водопади, образуващи дълбоки езера, които през лятото сигурно стават за къпане, но не и през есента, тъй като водата е ледено студена. Фониас се състои от цели три водопада, като последният е висок цели 100 метра.

Южният бряг на острова е контрастно различен от северния. Там са няколкото големи пясъчни плажове, с които завършват нивите под по-меките склонове на Фенгари.

През Втората световна война Самотраки е бил под българска окупация, така че някои от по- възрастните жители говорят и български. Нашенската реч се чува често, тъй като посетителите от България не са малобройни. Има и наши сънародници, които работят на острова, така че не се учудвайте, ако някой ви заговори.

На острова има един по-голям хранителен магазин и редица малки бакалии. Може да опитате от вкусния гръцки хляб, който се приготвя на място и уханието му се разнася доволно наоколо.

Ако Самотраки има някакъв недостатък, това е липсата на големи таверни, които иначе са на всеки ъгъл в Гърция. Основната причина, вероятно е, че местното население е твърде малобройно, а посетителите са от типа, който предпочитат сами да си приготвят храната.

Отпътуването от острова, обикновено става без ентусиазъм. Освен ако фериботът ти не е за друг остров.

Кога да пътувате? Самотраки е прочут с променливото си време. Подходящо за плаж е предимно през юли и август. През юни, обаче, островът е слабо посещаван от туристи и обещава спокойствие и почти празни плажове.
Как да стигнете? Ако пътувате с кола, най-добре е да хванете ферибот от Александруполис (на около 350 км. от София, около шест часа път заедно с пресичането на границата). През летния сезон той е два пъти на ден. Но ако пътувате за три-четири дни, можете да оставите автомобила си и на континента. Таксата за превоза му на острова може да надхвърли тридневния наем на мотоциклет на Самотраки.

Пътуването отнема около два часа и половина, но си заслужава да видиш как островът малко по малко изниква пред очите ти от изумрудените води на морето и става все по-голям, докато започне да се извисява над целия хоризонт с внушителния си връх.

SAOS FERRIES Фериботи SAOS II
Самотраки – Александруполис -Самотраки

Фериботи Саос Самотраки – цени (всики цени са в евро)

понеделник – четвъртък 12:30 от Александруполис
понеделник – петък 12:30 от Самотраки

петък – неделя

на човек

09,50

14,50

студенти

04,70

7,20

деца (4-10 години)

04,70

7,20

мотор до 250cc

08,10

12,00

мотор над 250cc

12,10

14,50

кола до 4,25m

40,50

58,00

кола над 4,25m

69,00

69,00

каравана на метър

10,10

14,50

автобус на метър

08,81

13,51

камион на метър

11,01

17,50

Цените са валидни за единично пътуване в двете посоки към 21.01.2014г.!

Отстъпки: големи семейства 50%, инвалиди 50%

Актуална информация за цените и разписанието на фериботната линия може да намерите на: http://www.saos.gr/index.php?SCREEN=dromologia


Къде да отседнете?
Малките селца (водещи се за градчета) са невероятно спокойни и придават страхотна атмосфера на острова.

Повечето туристи се настаняват в Камариотиса – пристанищния град на острова, намиращ се в северната му част. Градът  осигурява достъп на фериботите до определени места в северната част на Гърция, като Александруполис и Кавала.                                         Камариотиса е най-голямото от малките градчета на Самотраки, което посрещна с типичната гръцка гостоприемност. Има относително голям избор от не скъпи хотели и квартири. Главната му улица е дълга и тясна и преминава покрай брега. В Камариотиса има множество кафенета, ресторанти и нощни клубове, които са подредени в дълга ивица, няколко банки с банкомати, интернет кафене, и офис за наем на автомобили и мотоциклети.
Това е най- оживения град на острова и е за тези туристи, които търсят нощен живот. Но тези гости на града, които предпочитат по спокойна, могат да изберат за нея друго местенце, някъде на северния бряг например, където да се насладят на красотата на Самотраки.

Терма – плажове и гори от вековни чинарови дървета. Два общински къмпинга, които през есента вече не работят и няколко малки, предимно семейни хотелчета, известен брой апартаменти за настаняване и ресторанти ще Ви предложат своето гостоприемство. Терма е перфектният избор за една релаксираща почивка, поради буйната зеленина, която го заобикаля.

Водата от минералния извор на Терма е около 40 градуса и странно или не, но е солена.

Хора – столицата на острова. Градчето се намира навътре в планината на 6 км. над Керамотиса, тъй като местните са искали да се спасят от непрестанните набези на пиратите. Малки къщички,разположени една под друга в синьо и бяло и, разбира се, котките са на всеки ъгъл. Напомня малко на Стария Пловдив със своите калдъръмени тесни улички, които се извиват нагоре и надолу по билото на планинския масив.

В Хора се намира и археологически музей, в който е изложено копие на прочутата скулптура Нике от Самотраки, чийто оригинал се пази в парижкия Лувър.

Малък, но очарователен град, в чиято централна част можете да се насладите на ресторанти в гръцки стил, кафенета в модерен западен стил с много красив изглед към морето. В малко, невзрачно ресторантче срещу двора на училището в Хора, например, възрастна жена сервира в умерено чисти чинии сочни кюфтенца със ситен кус кус.

Плажът Пахиа Амос – закътан и красив залив, но пясъкът е по-едър. Намира се на южният бряг, на около 15 км. от Камариотиса. Плажът предлага 800 метра от пясъчна ивица, безопасно плуване в кристалните води на морето, бар, рибна таверна, душове и шезлонги с чадъри. До него, освен с автомобил, може да се достигне също и с автобус от Камариотиса.

Вторият най-популярен плаж е Кипос, който се извива по източния край на Самотраки. Въпреки, че няма пясък, той предлага много удобства за слънчеви бани, кристално чиста вода за гмуркане с шнорхел, в която могат да се видят прекрасни гледки от морския свят и още по-голяма доза отдих и усамотени. Намира се на около 18 км. източно от Терма, а освен с автомобил до него се достига също и с автобус.

Плаж Ватос се конкурира с Пахиа Аммос по своята пясъчна покривка и с живописната си природна картина. Характерно за него е, че той може да се достигне единствено чрез придвижване с лодка, което за някой би било огромен недостатък, но за други, това е една прекрасна възможност да се поразходят с лодка и да разгледат чудните гледки, предлагани от морската шир.

Накратко:

  • Перфектни пътища, дори и в най-малките и закътани селца.
  • Услужлив и гостоприемен народ, винаги готов да ти вземе парите, но не на всяка цена. Предлаганото качество на храните, напитките, услугите и условията напълно отговарят на цената.
  • Чистота!Няма да видите нито един фас,нито кофичка или какъвто и да било отпадък никъде.
  • Планината е по- трудна за изкачване през лятото, след 15 май поради високите температури!
  • Водопадите, с които е известен отрова, стават маловодни след 1ви юни затова най-добре е да се посещават през пролетта.
  • Самотраки е толкова необятен, че трябва да се посети поне няколко пъти, за да бъде изцяло опознат.