о-в Тасос, Гърция

Тасос  е най-северният остров в  Егейско море, близо до брега на Тракия и устието на река Места. Обиколката на острова е около 100 км. Главен и най-голям град е Лименас, често наричан и с името на острова – Тасос. Островът е отдалечен е на 10-12 км от бреговата ивица на Гърция, много близо до залива на Керамоти. Площта му е 393 кв.км и населението му е около 16 000 души. На този остров водата не се доставя както на другите гръцки острови и няма ограничение за ползването ù. Островът си има собствени запаси от питейна вода. Наблюдаван отдалече, Тасос наподобява висока, потънала в морето планина.  Покрит е с гори от средиземноморски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието – от кипариси, чинар и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. На острова се добива оловно-цинкова руда и мрамор, който се изнася в цял свят.

Остров Тасос е истинско съкровище за Гърция. За разлика от останалите гръцки острови, той предлага много повече от красиви слънчеви плажове и кристално чиста вода. „Изумруденият остров” отразява цялата гръцка култура и традиции, които в по-голямата част са се изгубили на другите гръцки острови, откакто са се превърнали в туристически центрове. Tой има богата история и археологически находки, пръснати из целия остров. Свидетелство за това са историческите паметници от славното минало като: останките от Стария град, Храма на Аполон и Светилището на Дионисий.

Привлекателен е с малките си, чисти и закътани плажове, обилна зеленина, хълмист терен, гостоприемни жители, отлично вино и великолепен пчелен мед. По време на туристическия сезон (от май до септември) населението се увеличава драстично, но като се изключат централните части на няколкото главни града, голяма навалица няма.

Плажовете

Зеленият остров изобилства от закътани плажове – сякаш излезли от романтичен филм. Повечето пясъчни ивици са трудно достъпни, но пък това представлява допълнителна тръпка. Възможно е харесаният от вас плаж да е превзет от нудисти, но все ще намерите и своето райско място, за да се наслаждавате на слънцето.

Любителите на катеренето и разходките сред планината също могат да открият своите маршрути, а за информация- най-високият връх на Тасос се казва Ипсарио (1203 м), а най-добрата отправна точка за неговото щурмуване е град Теологос.

Трябва да посетите плажовете на Евреокастро, Синоикисмос, Агиос Василейос, Гликади. Недалеч от Лименас, плажът на Макриамос разполага с отлични туристически съоръжения.

Нощувки и забавления

Както за всяка туристическа дестинация, и в Тасос важи правилото, че има нощувки за всеки вкус и джоб. Най-често туристите прекарват по плажовете на Тасос, а вечер по многобройните заведения в града.

По отношение на храната и забавленията, към хотелите и в големите градове има таверни, барове и дискотеки, а цените са като в континентална Гърция.

Курортните градчета на о-в Тасос:

Потос, разположен на 50 км югозападно от Лимена, е едно от най-важните туристически комплекси на остров Тасос. Селището има много таверни , ресторанти, барове, кафенета и снек-барове. Има също много добре селектирани хотели и стаи под наем за всеки вкус. Плажът е отличен, всички плажове около Потос също. В близост е Пефкари със златен пясък и борови дървета, Псили амос, Астрис  и по далечно разположените Тимония и Алики също са с пясъчни плажове.

Лименас е разположен на остров Тасос, на брега на Егейско море, в подножието на хълмове, на които се намират руините на стара византийска крепост. Лименас е главен и най – голям град на остров Тасос, разположен е в източната част.  Голям административен и търговски център. От него тръгват фериботи за Перамос, Керамоти, Александрополи. В селото има офиси на много банки, хотели и магазини.

След Лимена, Лименаря е вторият по големина град на остров Тасос. Името Лименаря, което означава по-малък град се е изменило от името Лимена, който е централният град на острова. Лименаря е само на 42 километра от Лимена и е разположен на югозападния бряг на остров Тасос. До него може да се придвижите с автобус или такси. Разхождайки се там ще намерите много малки ресторанти, магазини и барове. Има също и голям супермаркет, полиция, банка, лекарски кабинет и аптека. В древното селище има замък върху скалите. Замъкът е наричан от жителите „Кастро”. Основан е през 19 век. „Кастро” е разположен на 800 метра височина. Базиран е върху хълма на Ипсарион, далеч от морето, за да се защити населението от пирати.
Малкък зид, построен от Генуесърн около 1434, е едно от нещата, които също могат да се видят днес в Кастро. Населението напуска Кастро преди много години. По настоящем Кастро е реновиран.

Скала Потамия е много популярен плажен курорт, разположен на почти 15 километра от град Тасос и на около 32 километра от Скала Принос. Плажът се простира около залив към североизточната част на острова и е заобиколен от живописна верига от гористи планини, включващи масив Ипсарио, най-високата планина на Тасос, издигаща се на 1204 метра, или 3950 фута над морско равнище. Заливът предлага над два километра пясъчен плаж с малки участъци скала и чакъл. По-голямата част от Голдън Бийч е чист бял пясък, много фин и перфектен за деца, да играят на него и да строят пясъчни замъци. Плажът е получил името си от цвета на пясъка по време на следобедните часове, когато слънцето му придава със своята светлина златист цвят. Голдън Бийч гордо развява два сини флага. Южната половина на Голдън Бийч се нарича “Хриси Акти” от местните жители. “Хриси” в превод на български език означава “златен”. Разхождайки се от южния край на плажа в северна посока, можете евентуално да стигнете до туристическия курорт Скала Панагия, който се простира по хълмовете на другия край на Голдън Бийч, иначе известна като “Хриси Аммудиа”

Кинира е познат още от древността. В миналото тук се е добивало злато. Кинира е разположен на източния бряг на остров Тасос, в близост до плажа Парадайс.

В градчето има много места, където можете да наемете стая и таверни, в които бихте могли да опитате традиционни за острова ястия. Плажът на Кинира е просто идеален за дълги слънчеви бани. Водите не са дълбоки и спокойно можете да оставите децата да играят. Това е идеалното място и за тези, които не плуват доста често.

Плажът Парадайс (Paradisos) се намира на източното крайбрежие на Тасос. lies at the east coast of Thassos. Точно до най- южната точка на острова – курортното селце Кинира. Малък знак ви показва пътя към плажа Парадайс. Само няколкото мотора и автомобили, които са паркинг отстрани до пътя, показват на посетителите, че това е пътят към плажа. Beach is a beautiful beach. Плажът е покрит с ситен, бял пясък, водите са плитки и прозрачно чисти. Това място може да се опише само с една дума – красота! В близост има няколко бара и малки хотелчета. В южната част на плажа има и волейболно игрище. Плажът е и единственият, на който в определен район е разрешен нудизма.

Скала Рахони е малко и не добре развито курортно градче. Има впечатляваща църква, няколко малки хотелчета разположени сред маслиновите градини, които покриват цялото крайбрежие и многобройни семейни ресторанти, в които може да опитате риба, местни специалитети и зеленчукови ястия. Също така има и редица, по- скоро модерни кафета и снек барове, които ще ви удивят със своите музикални фонове, възможности за избор, както и релаксираща обстановка, която ви предлагат за да се насладите на кафето си, гледайки морето с часове.

В градчето има  и голям супер маркет, които предлага богат избор от хранителни и домакински стоки, бензиностанция, автобусна спирка на редовните линии, тенис, водни и плажни спортове.

Това е точното място за тези, които търсят спокойна почивка с лесен достъп до плажовете, само на една крачка разстояние. Всички плажове са с мек пясък и предлагат чадъри и шезлонги(срещу заплащане).

Теологос е старо селище, локализирано в планините на остров Тасос, северно от Потос. По време на Тюрко-Египетското надмощие е било седалище на местната власт. Доскоро Теологос представлява най-важното селище на острова. Някои архитектурни паметници подсещат за живота на хората там от дълбока древност. Покривите на къщиите са каменни. Когато се вдигат сватби, хората в селото танцуват в традиционните си облекла. Танцът на местните се е запазил афтентичен още от стари времена. Теологос е било също и местно седалище на селищата Теологос, Потос, Пефкари, Пси Амос, Астрис и Кинира. В този регион живеят повече от 2000 жители. През зимата те препечелват от продажба на маслини и риболов, а през лятото се препитават от туризъм. Теологос е много красива местност. Ако Вие решите да посетите острова, важно е да се докоснете до Теологос – ще почувствате, че времето тук е спряло.

Пахис бийч  – малък крайморски курорт, разположен на 7 км от главния град на Тасос – Лименас. Това е едно от най-очарователните и идиличните кътчета на острова, с неговите впечатляващи плажове, зашеметяващата гледка към планината и многобройните маслинови градини.

Тъй като градът се намира извън големите застроени райони на острова, всичко тук е построено на бивши земеделски земи, като по този начин всички сгради в този район, има големи зелени площи и природни пространства около тях.

Пахис бийч не е далеч от главния град и има лесен достъп до близките градове. Разположен е между двете главни пристанища на острова – Лименас и Принос. В Принос има и медицински център. Всеки понеделник в града има пазар.

Село Пангия е известно с огромните си борове, извисяващи се над площада , течащата прясна вода и домашните сиропирани сладки, на които е трудно да се устои. Криси Амудиа се простира по крайбрежието под Панагия и е известна с плажуващите на воля, красивите вълни, плискащи се по брега, както и старите таврни. Потамия: традиционен курорт, чийто хълмове предлагат панорамни гледки.