ГЪРЦИЯ

Столица: Атина

Време : като българското

Визови изисквания: Гражданите на Република България притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Електричество: Напрежението в мрежата е 220 В.

Религия: 90% от местното население са православни християни.

Валута: паричната единица на Гърция е еврото. Обмен на валута може да се извърши в обменните пунктове, в банките (от понеделник до четвъртък от 08:00 до 14:30, в петък от 08:00 до 14:00) , също и в хотелите. Широко разпространено е използването на кредитни карти и пътнически чекове.

Бакшиш: оставянето на бакшиш се счита за проява на добър тон (около 10% от цялата сметка)

Климат: Гърция се намира в югоизточната част на Европа, територията й се състои от континентална част и острови в Йонийско и Егейско море ( островите заемат приблизително 20% от цялата й територия) . На цялото крайбрежие преобладава средиземноморски климат с мека зима и горещо лято.

Население: в основната си част се състои от гърци (95%).

Език: официалният език е гръцки, в курортните зони повсеместно се използва английски.

За Гърция и островите:

ГЪРЦИЯ

Гърция – най-слънчевата страна в Европа, страната с богато историческо минало, кръстовище на всички култури! Ласкавото слънце не подминава нито един от хилядите гръцки острови. Някои от тях са големи колкото цели държави, а други са съвсем малки необитаеми скалисти острови, които изчезват по време на прилива. Точно заради островите Гърция има най-дългата брегова ивица в Европа – над 13,5 хиляди километра. Климатът в страната варира много от север на юг, като на южните острови той сякаш е най-привлекателен: лятото е сухо и горещо, а сезонът за къпане започва от края на април и продължава чак до ноември, когато започват есенно-зимните дъждове. Но дори и тогава облаците не закриват за дълго небето – според статистиката, в южна Гърция има 310 слънчеви дни годишно!

Столица на страната е Атина, където живее всеки трети грък. Четири пети от страната заемат средновисоки планини. Най-високият планински връх е Олимп – втори по височина на Балканите със своите 2917 м.

Гърция заема най-южните части от Балканския полуостров, множеството острови в Егейско море и някои в Източното Средиземноморие. На юг Егейско море се затваря от мислената дъга, очертана (от запад на изток) от островите Китира, Крит, Карпатос и Родос. Най-северната му част между п-в Атон на запад, о. Лимнос на юг и Дарданелите на изток е известна у нас под името Бяло море.

Страната има територия 131 944 кв. км и население 10 962 млн. души (към 2000), от които 95% – православни гърци. Официалният език е гръцкият, официална писменост – новогръцката азбука.

Бреговата ивица е силно разчленена. Климатът е субтропически, средиземноморски. Средните януарски температури са 4-12°С, юлските – 25-27°С. Валежите са от малки (400-700 мм) в равнините до обилни (1500 мм) в по-високите части на планините. Главни реки: Марица, Струма, Места, Вардар. Горите и ниската растителност заемат 44% от територията на страната.

Основни отрасли в гръцката икономика са туризмът (средностатистически през годината всеки гръцки гражданин “приема” по един чуждестранен турист), корабостроенето и морският транспорт, хранителната, тютюневата и винената индустрия, производството на текстил, химикали и обработката на петролни продукти.

ОПИСАНИЕ НА КУРОРТИТЕ

Остров Крит
Столицата на Крит е Ираклион, около който са разположени съседните курорти Амудара, Гувес, Херсонисос, Маля и Сталида. На практика те са извънредно подходящи за младежите поради своята весела и непринудена атмосфера и многобройните развлечения, които предлагат. Самият Ираклион е доста голям и колоритен град с морско пристанище. Това е центъра на съвременния живот на острова – тук има и престижни магазини, и шумен пазар, и традиционни таверни, построени са също така нови клубни комплекси, както и аквапарка Water City.
Съвсем наблизо, на 7 километра от Ираклион, се намира Двореца Кносос, познат като Лабиринта на Минотавъра с многото си тесни проходи, криволичещи завои и задънени улички. Наоколо се редуват пясъчно-чакълести и каменисти плажове, а по бреговете са построени много хотели с демократични цени. Само на 6 километра на запад от Ираклион се намира курорта Амудара. Тази близост в съчетание с широкия пясъчен плаж и многобройните водни атракции привличат тук много млади пътешественици. Гувес, който е на 17 километра на изток от Ираклион, е разположен в равнина с маслинови горички и е разделен на стара и нова част. И докато в старата му част са струпани малките бели критски къщи, увити с бръшлян, новата част е цяло съзвездие от хотели, разпръснати покрай пясъчните и чакълестите плажове. Наскоро тук е издигнат модерния аквапарк Aqua Splash.

Херсонисос е един от най-големите и известни курорти на острова и се намира на 25 км на изток от Ираклион. Дискотеките, баровете и таверните кипят от ранна утрин до среднощ, а пясъчните плажове, които се спускат плавно към морето, са безлюдни може би само през зимата. По брега има много хотели – от много луксозни до съвсем скромни. Тук е също така малкия аквапарк Star Beach. Маля е най-отдалечения курорт в този регион (на 34 км от Ираклион) и се слави с много добрите си пясъчни плажове, с веселата си народна атмосфера и с древните си забележителности. Обикновено го наричат „развиващ се курорт”, който в близко бъдеще ще се слее с Херсонисос. Засега инфраструктурата му е скромна, но атмосферата е толкова спокойна, че на човек му се иска да остане тук цял живот.
Едва ли в Гърция има друго толкова красиво място като Западен Крит. На запад от Ираклион се намира живописната горска област Ретимно. Ретимно е запазил старинния си облик – запазени са древните църкви, венецианските къщи, турските минарета, а градът е увенчан с възвисяващата се на хълма над него крепост от ХVІ век. Градът има добра инфраструктура за почивка – има много ресторанти, кафенета, магазини, дискотеки и барове. Ретимно се гордее с най-добрия пясъчен плаж на острова, покрай който са построени много хотели от 3 до 5 звезди. Дружелюбната атмосфера, пясъчният плаж и удобният достъп до морето привличат тук много туристи с деца.
Уникалните пейзажи и богатата история са направили региона Ласити любим на претенциозните клиенти и туристите, обичащи пътешествията. Някога по хълмовете на тази област са били буквално осеяни с вятърни мелници, и днес вятърната мелница е символ на региона и най-популярния сувенир. Ласити е също известна със природните си забележителности: уникалните палмови гори, платото Ласити с пещерата Дикти, плажа Фаласарна със специфичния си розов пясък и романтичния остров Спиналонга.

Областта Ханя е най-западната точка на острова и е най-зелената му част. Ханя е град, в който силно се усеща венецианския дух, и затова го наричат Източната Венеция. Пясъчните плажове на запад от града са прекрасни, има дори един плаж с розов пясък – Елафониси. Основната природна забележителност на този район е дефилето Самария – „Големият европейски каньон”, дълъг цели 17 километра! Ханя е приятен и оживен град с цъфтящи градини, красиви улици, ухаещи на портокаловите гори, които растат в покрайнините му. Това е град, който пулсира в ритъма на модерния живот. Има много паркове, хармонична старинна архитектура, малобройни хотели и един малък аквапарк Limnoupolis – според повечето туристи, точно така трябва да изглежда идеалното място за почивка!

Остров Корфу
Безспорно островът Корфу, възпят от Джералд Даръл в неговата безсмъртна книга «Моето семейство и други животни», е един от най-красивите острови в Гърция и изобщо в Средиземно море. Съчетанието на ниски планини, бекрайни гори, малки заливи с пясъчно-чакълести плажове е превърнало Корфу не само в известен, но и в елитен гръцки курорт. Има много усамотени луксозни хотели с голяма територия инсобствени плажове. Освен това напоследък там бяха построени и нови хотели със СПА-центрове. Източното му крайбрежие е по-населено, водата на Йонийско море е по-топла, а инфраструктурата е по-добре развита. Тук се намира столицата на острова Керкира (или Корфу), в която могат да се видят антични крепости, византийски храмове и венециански стълбища.

Единствено хотели липсват тук. Затова туристите, които искат да се „по-близо до цивилизацията”, обикновено се настаняват в селището Контокали, където има хубав пясъчен плаж. Точно там са съсредоточени двузведните и тризвездните хотели, както и един прекрасен хотел с 5 звезди. На юг са Мориатика и Месонги – две малки рибарски села, които плавно се сливат едно с друго. Със своите дълги пясъчни плажове, многобройните си дву- и тризвездни хотели и няколкото четиризвездни хотела, това е най-големия и най-достъпния курорт.

На западния бряг на острова също има няколко курортни зони – например, живописната и оживена Глифада с най-добрите, но и най-многолюдните пясъчни плажове. Малко по на север е Палеокастрица, където заливчетата с пясъчни плажове са оградени с островърхи скали, обраснали с хвойни дървета.

Остров Родос
Едва ли в Гърция има друго толкова красиво място като Западен Крит. На запад от Ираклион се намира живописната горска област Ретимно. Ретимно е запазил старинния си облик – запазени са древните църкви, венецианските къщи, турските минарета, а градът е увенчан с възвисяващата се на хълма над него крепост от ХVІ век. Градът има добра инфраструктура за почивка – има много ресторанти, кафенета, магазини, дискотеки и барове. Ретимно се гордее с най-добрия пясъчен плаж на острова, покрай който са построени много хотели от 3 до 5 звезди. Дружелюбната атмосфера, пясъчният плаж и удобният достъп до морето привличат тук много туристи с деца.

Родос официално е признат за най-слънчевото място в Европа! Това е най-големият остров от Додеканезите. Той се простира на 78 километра от север на юг, а максималната му широчина е 38 км. Историята му започва преди хиляди години. Най-голямото си величие Родос достига през IV–II век преди Христа. Тогава той е независима държава, банков център, гарант за свободата на моретата и е най-големия търговски център в източната част на Егейско море. През Средновековието Родос отново става важно стратегическо място – оттук минава пътя на кръстоносците и през ХІV век рицарите Хоспиталиери основават тук една от главните си крепости.

Съвременната столица на острова – град Родос, се намира в най-северната му част. Сърцето му е средновековния град, скрит зад мощните градски стени. От височината на хълма Монте Смит, където са запазени руините на древен акропол, храма на Аполон и античния стадион, се открива гледката на новия Родос – един съвременен космополитен град с много развлечения и бурен нощен живот. В рамките на града има много хотели от 2 до 5 звезди, а градския чакълест плаж е много чист. В югоизточна посока от столицата са разположени голям брой добре уредени курорти. Най-близо е Фалираки, чиито пясъчни плажове се смятат за най-красивите на острова. Тук има много хотели – предимно четиризвездни. Богатата инфраструктура, разнообразието от спортни развлечения, ресторанти, барове и дискотеки, както и единствения на острова аквапарк, привличат младите и активни туристи. На юг от Фалираки е Колимбия, която също се слави с хубавите си пясъчни плажове, покрай които през последните години усилено се строят нови и много качествени хотели. Още по на юг е курорта Линдос, който е подходящ за почитателите на спокойния отдих. Мястото е много красиво – брегът е набразден от заливи с малки пясъчни плажове, а върху една висока скала се разпростира древният Акропол. На западното крайбрежие на острова е една от най-големите курортни зони Ялисос-Иксия, където са съсредоточени повечето петзвездни хотели (макар че има и хотели от 2 до 4 звезди). Плажовете са предимно чакълести, като тук-там се срещат и пясъчни ивици. Около брега има много силни вълни и затова тук се намира най-големия център за уиндсърфинг в Европа, където се събират сърфисти от цяла Европа.

Но където и да се озоват туристите, те навсякъде ще намерят традиционните таверни и бузуки, навсякъде могат да хапнат прясна риба, да изпият по чаша силно кафе под сянката на дърветата и да побъбрят със стопанина на заведението.

Кавала

Префектурата на Кавала е една от най-организираните в страната, с необикновени туристически атракции, подходящи както за зимни, така и за летни ваканции. Живописните селища, космополитната столица,природните места, историческите забележителности и гостоприемните местни жители ще ви очароват. Територията на  Кавала принадлежи към географския участък на Македония  и е заобиколена от Драма на север, Ксанти на изток, Серес на запад, и заливите Стримонкиос и  Кавала на юг. В Кавала има 136.000 местни жители.
Кавала, столицата и пристанището на едноименната префектура, са особено живописни  със силно изразен източен характер. Средновековната крепост, старото тютюнево хранилище, градското хале, градската библиотека, градския музей, турската сграда Imaret, мостът Kamara, кварталите Panagia и стария град, църквите Panagia и Agios Panteleimonas, мъжките манастири Agios Syllas и пясъчните дюни в региона Aspri Ammos са някои от забележителностите на многообещаващия град Кавала.
Докато се разхождате из красивата област, ще минете през  Елефтерополи едно красиво селце,  Керамоти  рибарско селце,  Loutra Eleftheron, изолирано крайбрежно селце и Неа Ираклица- космополитен туристически курорт с внушителен плаж. Освен това, крайбрежните селища  Неа Кавали и  Неа Перамос, както и селцето Хрисополиса удивителни места . Обаче, най-интересната забележителност на префектурата е историческата и археологична част на  Филипи с археологичния музей, а да не говорим за величествената планина Paggeo, място впечатляващо със своята природа, подсигурено с туристически убежища и ски център. Възползвайте се от възможността да опознаете територията на Кавала и да се полюбувате на всяка нейна природна, историческа и археологическа забележителност.

Серес

Серес, територия надарена с изключителна природа, уникални археологически места и внушителни исторически паметници, със сигурност е идеалното място за вашата ваканция, особено през зимния сезон. Серес e една крайно развита префектура, от туристическа гледна точка, привличаща много посетители, което се дължи, макар да има и други изкушения, на важните културни събития които се случват през цялата година.
Територията на Серес е част от географския район на източна Македония, и граничи с България и Република Македония на север, територията на Драма на изток, площта на Кавала на югоизток,  Солун и  Киклис на запад. Той има приблизително 193.000 местни жители. Столицата на Серес е модерен град ,но въпреки това си остава интересно място, препълнено с археологични забележителности – църкви и манастири, традиционни селища, музеи, природни забележителности, както и ски центъра Vrontous.
Като се разхождате из пбласт Серес, ще преминете през редица прекрасни селища.
Агия Елени е селце, известно с интересния си обичай- нестинарство (ходене по жарава ), Алистрати е известна с величествена пещера и внушителен канион, също като Амфиполи, което е разположено на археологическата част на древния град на Амфиполи. Освен това, тютюневото селце Газорос, селището Керкини, близо до едноименното езеро, Моноклисия, известно със своите традиционни обичаи, туристическия курорт Неа Кердилия, земеделското селце Неос Скопос , района Нигрита и красивия град  Сидирокастро , определено си струва да бъдат посетени.

Да посети покрайнините на Св. Йоан е задължително за всеки посетител. Разположен само на 2 км на изток от града, пейзажът тук е потънал в зеленина, малки водопади и поточета. Думите са безсилни да опишат красотата на това място. Можете да добиете известна представа от снимките, но ако някога дойдете в Серес, трябва на всяка цена да отделите малко време за това място.

Акрополът в Серес

Намира се на обраслия с борове хълм над Серес и е един от паметниците на Византийската епоха запазени до наши дни. Построен е през 7-8 в пр.н.е. като древна крепост за защита на града. През Византийската епоха Акрополът е обграден от могъща стена с вретеновидна форма, която се простира от запад към изток и има за цел запазването не само на цялостта на града, но и различните сгради и къщите на тогавашните началници и военни офицери. В Акропола е пребивавал и назначеният от византийските власти комендант, който се е назовавал „крепостен пазител“. Познат, като такъв е Леон Азанитис, за който откриваме сведения в подпечатаните с хрисовул/ златния печат на императора/ документи през първата половина на 14в.от н.е. Според султанския изследовател и пътешественик Евлия Джелеби в стената на Акропола е имало две порти, едната на западната страна , а другата на източната, много близо до съответните кули. Следи от втората порта се разпознават и до днес близо до Голямата кула на западната страна.
От руините на крепостта, която овенчава кръглия залесен хълм на север, посетителите могат да се насладят на прекрасна гледка и да откликнат на поканата да опознаят покрития с борове хълм, като се разходят по множеството живописни пътеки.

По пътя към този хълм, край улица Ексохон (Exohon) е разположен най-красивият парк в Серес – този в долината „Свети Анаргири“. Поради близостта си до центъра на трада, той се използва като място за отдих, спорт и забавление от млади и от стари. Многобройните клубове е кафенета, намиращи се в този район, предлагат множество възможности за вълнуващ нощен живот през летните месеци.

Автомобилната писта в Серес

В северозападната част на града от 1998г. е в експлоатация автомобилната писта,с дължина 3186 м. Построена съобразно изискванията на Международната Федерация /FIA, дава възможност за провеждането на състезания от FORMULA 3 и мотоциклетизъм на писта. Автомобилната писта заедно с останалите спортни съоръжения към общината, като игрищата за футбол, закритата спортна зала, игрищата за тенис и пистата за КАРТ, обособяват т.нар. парк „ОМОНИЯ“ и са в услуга на любителите на спортни занимания и отборите отразличните спортове.
Тел.: 0030 23210 39699-52592

Пещера Алистрати

Това е чудо на природата. Страх и удивление предизвиква у посетителя със своите особености и голямо разнообразие от сталактити и сталактмити. Прещерата е една от най-красивите в Европа.
Посещаема дължина: 1км
Обща дължина: 3км
Разстояние от Серес: 47,5км.
Тел.: 0030 23240 82045
Часове и дни за посещение: всеки ден от 9.00-19.00ч. (през летния сезон) и от 9.00-17.00ч.(през зимния сезон)
Входна такса: 7 евро (за възрастни) , 5 евро за група

Област Родопи

Областен град: Комотини
Население: 110.828 (от 2001г.)
По-големите градове са:  Комотини, Марония, Платанитис.
Областта Родопи предлага красива природа. Зелени полета, живописни плажове и високи планини могат да се видят в областта. Засилен е интереса на туристи към археологически обекти в региона. Характерно за областта е комбинацията на традиционни гръцки къщички с оттенъка на Изтока. Всичко това създава фантастична мозайка за посетителя, както всеки в областта може да се наслади и на изключителните плажове на юг.

Цикладски острови

Цикладите са група от острови разположени на юг от Егейско море. Космополитни и с добре организиран туризъм острови са Миконос, Парос, но има също и по-малко населени, идеални за тези посетители, които искат да се насладят на тиха и спокойна почивка. Такива са острови Фолегандрос, Серифос и Сифнос.
Всичките Цикладски острови имат характерни отличителни белези, като обновената цикладска архитектура, живописните тесни калдъръмени улички, пясъчни плажове и уникалното гостоприемство на местните жители.
Цикладските острови включват: Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Dilos, Donousa, Folegandros, Heraklia, Ios, Kea, Kimolos, Koufonisia, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Shinousa, Sifnos, Sikinos, Syros, Tinos