Олимпийската Ревиера – Пиерия, Гърция

Олимпийската Ривиера в областта Пиерия е Гръцката Ривиера. Разположена под величествения връх Олимп и вечно зелената планина Пиерия, нейната ведрина и спокойствие се разпростират сред безоблачните сини води на Егейско море. Това е митологична земя, на богове и музи, люлка на цивилизацията, с подчертано културно минало. Това е свещено място и притегателен център,който се определя с рога на богатството и изобилието,с многообразието от всички индивидуални особености, които заедно формират неговото великолепие. Археологичеки открития от древни градове, паметници и монументи,разкриват целия спектър на историческите времена, които са отличителните знаци на елините и гръцката култура (Livithra, Pimplia, Dion, Pydna, Methoni, Makrygialos).

Тук, сред тази земя, човек усеща с всичките си сетива магията на гледката и величието на природата. Планина и море, зелено и синьо, мит и реалност, съчетани в удивителна хармония. Пирея, поетичната и еротична земя, която е била толкова често възхвалявана и рисувана, ви кани да изживеете своята мечтана ваканция на место, което ще ви плени със своята топлина и очарование; и това очарование ви заобикаля от всички страни. Нейната пищна природа и обширни плажове с кристално чиста синя вода и придават особен чар и привкус. Живописните рибарски селища и техните крайбрежни алеи с таверни, които сервират морски деликатеси, пораждат особена тръпка и житейски импулс, а широтата на морето носи чувство на екзалтация и душевно спокойствие.
Почивката в Пиерея е истинска и пълноценна отмора, когато човек иска да избяга от рутинното ежедневие и да възстанови силите си. Ривиера, Пиерейското крайбрежие и добре организираната местна инфраструктура предлагат множество опции за пълноценна и вълнуваща ваканция. Може да се наслаждавате на морето,да се усамотите сред прекрасната Пиерийска природа, да се забавлявате сред звуците на традиционна или модерна музика, да се отдадете на пазаруване, да посетите културни забележителности и събития и да откривате нови начини на живеене и мислене.
Местоположението на Пиерия, националната пътна и железопътна мрежа, които обслужват района и перфектната местна пътна мрежа, превръщат Пиерия в идеална изходна база за посетители, които искат да предприемат еднодневни пътувания до други части на Гърция и да се завръщат в Пиерия за през нощта.
Повечето хора познават Пиерия и Олимп от Древногръцката митология. Други са чували за нея от разкази на хора, посетили този район. Но независимо колко красив е митът, колко превъзнесени са описанията, Пиерия, тази, която Ти, посетителят ще откриеш, ще бъде най-хубавата.
Малко места съчетават безкрайни плажове със златисти пясъци и кристално чисто море, исторически планини с пленителна природна красота, перфектна туристическа инфраструктура, достъпни цени и преди всичко отличен публичен транспорт, точен до минута. Малко места съчетават толкова различни начини на почивка и развлечения в продължение на 70 км. плажна ивица от тих, семеен курорт до уикенд екскурзии за младите и неуморимите.
Малко са местата, които комбинират напълно различни форми на забавление, почивка и културен отдих, както може да направи това Пиерия, благодарение на нейното географско разнообразие, дълга история и приятелски настроените, работливи и съвестни хора, живеещи там.
Дестинация – Пиерия е за всичко това. Място, където сънищата стават реалност, където нищо не е изкуствено, където животът е прекрасен.

Паралия Катерини е град в Гърция, намира се на брега на Егейско море. Разположен е в близост до много забележителности във вътрешността на страната. Курортът има яхтено пристанище и голямо разнообразие от различни категории хотели, ресторанти и таверни, предлагащи международна и гръцка кухня. Плажът на егейското крайбрежие на Паралия Катерини е широк, със златист пясък, а фонът е съставен от иглолистни гори в планината Олимп.

Паралия е обширен плаж, който се разпростира на много километри, с чисти, плитки води. Многогодишно е награждаван с Европейски Син Флаг. Широк и златист, той привлича множество туристи всяко лято. От тук се разкрива величествена гледка към Олимп и планината на музите – Пиерия. Паралия е също така и чудесна изходна точка към много други забележителности в страната. Има и удобно пристанище, където може да се закотви и да престои яхта или корабче.
Голям брой хотели от всякакви категории, стаи и апартаменти под наем, много ресторанти и таверни, предлагащи гръцка и интернационална кухня, разнообразни магазини, водни спортове, значими културни прояви и голямо многообразие от нощни клубове, гарантират интересна и пълноценна ваканция, лишена от грижи и проблеми.
Разположен само на 8 км. от Катерини, плажът е лесно достъпен посредством Националния път Е75 (отбивки Катерини или Коринос) или от наскоро завършения крайбрежен път от Олимпийски Плаж (Катериноскала) до Неа Агатополи. Освен това областта се обслужва и от железопътния влаков транспорт, пътуващ от Солун към Атина (спирка Катерини).

Олимпик бийч е тази част от ‘Олимпийската ривиера’, разположена в подножието на планината Олимп. Едно не просто красиво, а вълнуващо място за почивка с невероятна природа, хубави, стилни, не много големи хотели, както и няколко големи комплекса, предлагащи голямо разнообразие от услуги, множество заведения, колоритни улици с магазини, обширни плажове и лазурно Море.

Пясъчен плаж, простиращ се на няколко километра,чист пясък и вода – Олимпик бийч е редовно награждаван с Европейски син флаг и привлича голям брой туристи всяка година. Налични са много възможности за настаняване и почивка, хотели от всякакви категории, стаи и апартаменти под наем, както и бунгала и кънпинги. Голямо разнообразие от ресторанти и таверни са готови да задоволят всеки вкус с предлаганата от тях местна и интернационална кухня. Олимпийският плаж се намира точно в средата на област Пиерия и принадлежи към община Катерини.
Плажовете на Паралия и Олимпик бийч представляват широко разпростряла се област от златист пясък,като двата плажа са свързани посредством добре поддържано и осветено шосе с велосипедна и пешеходна алеи, идеални за сутрешни или вечерни турове и разходки.
Разположен само на 8 км. от Катерини, плажът е лесно достъпен посредством Националния път Е75 (отбивки Катерини или Коринос) или от наскоро завършения крайбрежен път от Олимпик бийч (Катериноскала) до Неа Агатополи. Освен това областта се обслужва и от железопътния влаков транспорт, пътуващ от Солун към Атина (спирка Катерини).

Лепокария се намира в периферията на планината Олимп. Известен със плажовете си от фин пясък и богатата растителност, добре поддържан и безопасен, курортът е многократно награждаван с наградата Син флаг. Областта е много подходяща както за семеен туризъм, така и за посетители с най-разностранни предпочитания и интереси.
Също така е много близо до селищата Палея Лептокария и древна Левитра, археологически обекти с множество гробници на митичния Орфей, както и до манастира Каналон, построен през 12 век.
Особено през летните месеци е налична отлична туристическа база и инфраструктура с много хотели, стаи и апартаменти под наем от всякакви категории.
Има голям избор и от ресторанти и рибни таверни, места за бързо хранене, кафенета, снек и узо-барове,клубове и дискотеки и множество други заведения,където човек може да се отпусне и да се забавлява до насита.Има и голямо многообразие от магазини, които предлагат най- разнообразни стоки.
Курортът е разположен на 25 Километра от Катерини и е лесно достъпен чрез Националния път Е75 и железопътния влаков транспорт (спирка Лепокария).

Лежащ по склоновете на планина Олимп и обграден от дивна природа, плажът Пантелеймон е рядко красиво и приятно съчетание от пясък и камъчета. Летен курорт с кристално чисти води и богата растителност, той е многократен носител на наградите за чистота Син флаг. Областта е изключително добре поддържана и безопасна и е подходяща както за семеен туризъм, така и за посетители с най-разностранни предпочитания и интереси. Една от забележителностите на района е легендарната крепост от 11 век, която през летните месеци е сцена на театрални представления, концерти и други културни изяви, част от Олимпийския фестивал. Наблизо се намира и живописното селище Палиос Панталеймон, известно със автентичните си таверни и гостилници. Точно над селището, до черквата Пророк Илия, е и базата на изходната точка за парапланеризъм. Особено през летните месеци е налична отлична туристическа база и инфраструктура с много разположени на брега на морето хотели, стаи и апартаменти под наем и кънпинги от всякакви категории. Ресторанти и рибни таверни, места за бързо хранене, кафенета, снек и узо-барове, клубове и дискотеки и множество други заведения, се грижат за доброто настроение на туристите и карат човек да забрави за грижите си. Освен разнообразните предлагани водни спортове и забавления, има и прекрасни условия и възможности за парапланеризъм. Разположен на 33 км. от Катерини, до курорта има отличен достъп чрез Националния път Е75 (отбивка Панталеймон), както и чрез железопътния влаков транспорт (спирка Платамонас).

Платамона се намира в югоизточната част на областта Пиерия, отстои на 36 километра от Катерини. Градът Катерини е столица на областа. Платамона се намира в община Източен Олимп (Лептакариа, Нео Пори, Панталеймонас, Платамона Скотинис). Общината заема полщ от 8 422 кв. км. и се състои от приблизително 2 200 постоянни жители. Достъпът се осъшествява лесно посредством националния автомобилен път Е75 (Атина- Солун) или чрез железопътен транспорт.
Крайбрежието на тази област се простира от Неос Парос до Свети Панделеимон (Агио Панталеймонас). Брегът е съставен от малки крайбрежни камъчета и пясък. Чистотата на водата се награждава всяка година със „синьо знаме“.
Може да плувате и в малкото пристанище (плажа е от малки камъчета и фин пясък) в близост с центъра на селото (до църквата), както и в малките изкуствени заливи (плаж с чист пясък и спокойни води, подходящ за семейства с малки деца), а така също и в долната част на замъка на Платамона (плаж с камъчета) и в района Каламаки (километричен плаж с фин пясък). Всичките плажове са организирани и имат шезлонзи, барове, кафенета и ресторанти.

Платамонас се определя за едно от известните туристически места в района. Тук можете да намерите много търговски центрове, магазини, барове, кафенета, клубове и ресторанти. Курортът е подходящ за семейни почивки, но също така и идеалното място за тези, които търсят безкрайни забавления. Притежава също и пристанище, където може да закотвите вашите малки яхти.
Селото Платамона е основано в подножието на Олимп. Характерното за този район е богатата растителност, най- вече на Платания както и на извори с чиста и питейна вода. Предлагаме Ви да се разходите под дебелата сянка на дърветата, да посетите забележителностите „Изворът на Артемида“, „Изворът на Музите“ и „Изворът на Светеца на стъпките“ с живописната старинна водна мелница.

Един изключителен исторически паметник на региона е крепостта на Платамонас, където през лятото се провеждат представления, музикални концерти и други културни събития в рамките на фестивал на Olympus.