Халкидики, Гърция

Полуостровът Халкидики е разположен  в северна Гърция, югоизточно от Солун. Халкидики е величествено място, което привлича хиляди посетители всяка година,това се дължи на  великолепните забележителности на областта. Красотата на природата е докоснала полуострова от край до край;  там се намират едни от най-зелените площи в Гърция,  в същото време има и много извори, езера и заливчета. Главните атракции на Халкидики, обаче, са неговите очарователни плажове, някои от които на практика се вливат в тучните зелени гори. Селата на Халкидики са много живописни и имат силно изразен традиционен характер, без значение дали са разположени  на хълмистите склонове или на морския бряг. Халкидики изобилства от внушителни археологически, исторически и религиозни места на всяка крачка.

Poligiros, столицата на  Халкидики ,се намира в сухоземната част на полуострова, построена е амфитеатрално, откъм  връх Profitis Elias и предлага на посетителите пленителна гледка към морето и заобикалящия пейзаж. Най-популярния район на Халкидики е “Trident”(иначе познат като „трите ръкава”),който обхваща Касандра на запад, Ситония по средата и Атон на изток.

Полуостровът Халкидики е разположен на югоизток от Солун и се състои от три ръкава – Касандра, Ситония и Атон. Тук ще намерите слънчеви пясъчни плажове, живописни заливи, рибарски селца и малки курорти.
Полуостров Касандра е най-западният ръкав, най-близо до град Солун. Хотелите привличат хиляди туристи от цял свят, благодарение на своите бели плажове, малки и приветливи курортни селища, скалисти заливи, първокласни хотели, безброй таверни, дискотеки, барове, развлечения.
Полуостров Ситония е известен с своите гори и лазурни брегове, рибарски заливчета, спокойна и романтична атмосфера, живописни пейaзажи. Бреговата ивица е поредица от малки рибарски селца, живописни пристанища и плажове, заобиколени от зелена растителност. Курортите съчетават традиционното гостоприемство с модерни забавления.
Покритият с девствени гори Полуостров Атон е най-красивият от трите ръкава на Халкидики. Достъпът до по-голямата част от полуострова е забранен, но имате възможност да се разходите с яхта около бреговете на монашеската република и да се полюбувате на красивата природа. От 40 манастира в миналото, в момента функционират около 20 манастира с около 1700 монаси.

Афитос (Атитос), Касандра, Халкидики.

Селището Афитос е разположено на североизточната страна на полуостров Касандра в Халкидики.  Афитос е възхитителена традиционна, крайбрежна  местност, която впечатлява с  огромни тълпи туристи  и въпреки всичко е успяла да запази чара си на спокойно и старинно селище. Посетителите му имат   възможността да плуват  на красивия плаж  на Афитос или плажовете на съседните селища. В Афитос са струпани много таверни, барове и кафета, които сервират традиционни фрешофе и коктейли от ранна сутрин до късна вечер.
Афитос предлага хотели, стаи под наем и апартаменти.
Селището е много красив курорт, построен е върху скали,  които наподобяват  кули над морето, и  изглежда като Егейски остров.
От къде произхожда името Афитос?  Името на селището се е запазило хиляди години, започвайки като Afitos, което произхожда от античното име „Aphitis” или както е перифразирано „Athitos”. Автентичното име идва от  един човек наречен „Aphiteos” или от древната дума „Aphitis” която означава „обилие от растения”.
Афитос е кътче, което ни дарява с множество афтентични природни прелести. Посетителите могат да се насладят на прекрасните  води на средиземноморието, кристално чисти и топли,  и малките пясъчни плажове, които са като декорирани  с  малките скалички идващи от морето.
Селището е от изключително историческо значение, тъй като тук се откриват древни воденични камъни и каменоломни, също толкова важни биотопи, където много биологични видове риба идват да си хвърлят хайвера. Тук посетителите могат да се насладят и на афтентичната природа на Халкидики, където местните борове мият корените си във водите на дълбокия залив Торонеос.
Както и да е….   най-впечатляващата  гледка от всичко е величественото традиционно кътче Афитос със  28 столетната си история.
Афитос е развивал местността  през всички култури чрез промоция на величествената си природа, както и  на афтентичната историческа атмосфера.  И така….. най-старите къщи, от порест камък, са били реновирани, улиците са павирани и сега Афитос е наложен, като селище с  достойна красота за всички посетители и се превръща в една великолепна дестинация.

Вурвуру, Синотия, Халкидики

Вурвуру е малко селище, намиращо се на източния бряг на средния ръкав на Халкидическия полуостров, Ситония. Разположено е между селищата Ормос Панагия и Сарти, както може да се убедите и от картата на Халкидики. Дистанцията до Агиос Николаос е само 10 км, а до Солун и летището, едва 120 км. Възхитителният полуостров Халкидики разполага с няколко красиви залива, носещи отличителните черти на Вурвуру, а именно малки скалисти острови, пещери, кристално чисто море, пясъчни плажове, чудесна природа и много места за подслон. Плажът и морето са подходящи за малки деца, тъй като те могат да навлизат много метри навътре във водата, без тя да е дълбока. В местността Вурвуру е възможно да наемете водни колела, уинд сърф бордове, ветроходни и моторни лодки.

Дионисио бийч, Касандра, Халкидики

Дионисио бийч е много тихо и спокойно селище, разположено на полуостров Касандра, близо до Нея Муданя и едва на 55 км от летище Македония в Солун.

Дионисио бийч е основан през 1922 г. от Гръцки бежанци от Константинопол. По-късно, градчето се е разпространило към плажа, като са построени множество хотели, таверни и барове за нощно забавление. Дионидийския манастир, намирал се в селището, е бил разрушен и по тази причина, няма да намерите характерни паметници на културата в този район.

Какво, обаче, бихте намерили в Дионисио бийч – струпани на куп уютни ресторантчета с прясна риба или традиционни гръцки таверни и една, наистина прекрасна гледка към морето, eдин безкраен дълъг плаж с чист златен пясък, много тих и спокоен, един от най-известните на Касандра.

Геракини

Йеракини или Геракини е разположен в залива Торонеос, образуван между ръкавите Касандра и Ситония на Халкидическия полуостров. Намира се на 80 км. от Солун и 65 км. от международното летище в Солун. Според една легенда Геракини носи името си на кралица Йеракина (Геракина) живяла в древността там.
Състои се от три различни и някак отдалечени части:
Средната част представлява реално селото, където са разположени църквата и полицията. Жителите са основно земеделски производители, обработващи маслинови дървета за зехтин и маслини.
В северната част са разположени мини за добив на магнезит – „бял камък“ в превод от гръцки, минерал с различни приложения. Кораби от цял свят идват в Геракини за да товарят този минерал.
Южната част е разположена на брега на морето. Това е място, което посещават туристи от цял свят за своята лятна почивка. Плажната ивица е обширна с разположени по нея ресторанти, кафенета, има възможност да се практикуват всички видове морски спортове.

Йерисос се намира от източната страна на Халкидики, 118 км от Солун и на 80 км от Полигирос. Селището е с над 3000 жители, един от по-големите градове в Северната част на Халкидики. Йерисос представлява важно пристанище за Северна Гърция с развита риболовната дейност. Рибите уловени а в залива на Йерисос са добре известни с техните влусови качества в цяла Гърция.

Лутра

Селището Лутра е разположено близо до селището Агия Параскеви на дистанция от 128 км от Солун. Местноста е известна със своите термични и терапевтични извори. Баните в Агия Параскеви предлагат лечение на туристите, техните топли води са препоръчителни за ревматизъм и кожни възпаления. Красивото средиземноморско селище Агия Параскеви е известно още и със своя мед, природни красоти и здравословния климат. Регионът е идеален за плуване, риболов, водни спортове и разходки сред иглолистната растителност. Гледката която се разкрива от крайбрежния път към егейско море е просто фантастична.

Фурка

В селището Фурка ще срещнете двете лица на Гърция. Надолу по крайбрежието се намират модерните резорти, построени за горещите дълги летни дни на посетителите. Няколко километра  навътре обаче е старото селище, което е противоположност на търсещите характерността и очарованието на курортната местност. Ако е слънчево и топло, Вие сте добре дошли във Фурка, за да получите подобаващи удобства и чудесни плажове. Селището разполага с изобилие от магазини, барове и ресторанти по крайбрежието, а също са възможни и водни спортове в местността. Старото селище е стъпка назад във времето, с къщи от миналия век, византийска църква и делви с разноцветни цветя. Част от заниманията във Фурка включват водни разходки до остров Скиятос или до Атон, също и летни концерти в отвореният амфитеатър в Сивири. Плажовете са главно от фин бял пясък, подходящ за слънчеви бани за тези, които търсят почивка край морето. Много от плажовете в местността предлагат много видове водни спортове, за да привлекат посетителите търсещи силни усещания. Има много снек-барове и ресторанти. Много от тях са само за туристите, но за най добра кухня потърсете някои традиционни гръцки вкусове в местната таверна. Заведенията изобилстват в тази зона. Има и много диско клубове за желаещите забавление до ранни часове.

Неа Каликратия, Касандра, Халкидики

Неа Каликратия е курортно градче на западното крайбрежие на полуостров Халкидики и център на община на Каликратия. Намира се на 40 км от Солун, с население от около 6 000 постоянни жители. Някъде може да прочетете, че се намира на ръкава Касандра, но това не е вярно. Разстоянието от Неа Каликратия до първото населено място на Касандра е приблизително 30 км.
В курорта ще намерите всичко необходимо за една пълноценна и спокойна почивка. Има хотели от различни категории, заведения, медицински център и дълга плажна ивица със ситен пясък и кристална вода.
Неа Каликратия има пристанище и се предлагат екскурзии до Атон, Касандра и Ситония. На 12 км от градчето можете да посетите пещерата Петралона, в която са открити човешки и животински останки на 700 000 години. Част от нея е обособена като музей и подредена като праисторическо жилище.

Неа Потидеа е малко китно селце разположено на Халкидическия полуостров, непосредствено на канала разделящ Касандра от полуострова. Ключовото му разположение спомага Неа Потидеа да бъде предпочитана дестинация за туристите желаещи да се насладят на спокойствие и спокойно море, внушителни плажове и много развлечения. Локацията на селото го доближава до всяка точка на полуострова за не повече от час. Интересна забележителност там е каналът който минава през селото и отделя ‘ръкава’ от сушата, а също така и тясната ивица на Касандра в тази си част. Така Неа Потидеа се разполага и лежи на два бряга.

Неа Фокеа, Касандра, Халкидики

Девствени бели пясъчни плажове, кристално чисти води и иглолистна растителност едва ли не стигащи до самото море – на североизточната част на ръкава Касандра, Вие ще намерите Неа Фокеа. Неа Фокеа е прелестно рибарско селище, известно със своите рибни таверни и традиционни кафета. Само със своите 1500 си жители, Неа Фокеа се превръща в развито туристическо селище, привличащо хиляди туристи всяко лято. Освен плажовете на Неа Фокеа и развиващата се туристическа местност, Вие ще намерите археологическите забележителности, като Кулата, забележителните стари византийски крепости, които са били построени през 1407 и святото място на апостол Павел, проход косящ скалите достигайки до подземна стая, които съставляват историческата идентичност на Неа Фокеа.

Неа Рода 

Между селата Ierissos и Урануполис ще намерите крайбрежното градче Неа Рода, което се намира на 124 км от Солун и 87 км от Полигирос. От естественото пристанище на Неа Рода се открива красива гледка към залива Акинтос.

Ахреологическите находки, плажовете със златист пясък, водните спортове и възможността за екскурзии до Атон правят Неа Рода популярно място за туризъм.

Къмпинг плажа, който се намира само на 1 км от града е награден със син флаг.

Неа Скиони, Касандра, Халкидики

Курортът Неа Скиони е разположен в югозападната част на Касандра, само на 110 км от Солун. Съчетаващ античен исторически стил, Неа Скиони е бил създаден точно след троянската война от войници от Пелопонес, които спрели там за да прекарат зимата. Обитава се главно от рибари, пчелари и земеделци. Неа Скиони разполага с множество хотели и стаи за настаняване, Гръцки таверни с прясна риба, магазинчета с всякакви видове сувенири и супермаркети. Местното пристанище е едно от големите на Касандра, и е опсипано с рибарски лодки закотвени в залива „Термайкос”. Белите пясъчни плажове, наградени със син флаг, предлагат много слънчеви бани и брилянтни залези над залива „Термайкос”.

Neos Marmaras е най- космополитния град на Синотия.
Той съчетава по уникален начин морето с планината, както и разходките сред природата с романтичните такива, традиционната гръцка кухня с международната.
Разходката сред боровата горичка по крайбрежните пътеки създава неповторима атмосфера в Нео Марамарас, от където се откриват и впечатляващи гледки към необитаемия остров Келифос, който е разположен точно насреща и има формата на костенурка.

Никити

в наши дни Никити е главния в община Синотия и с всеки изминал ден се развива все по- добре, по- специално в туризма. Неговата естествена среда е най-голямото конкурентно предимство срещу туризма. В Никити ще намерите някои от най- големите плажове в Гърция, с кристално чисти води, пясъчни и лесно достъпни плажове.  Крайбрежието на Никити  е огромно, а плажовете са пълни с туристи от целия свят. Тук ще намерите много кафета, барове, ресторанти и къмпинги разположени на самия плаж. Колкото по- на юг отивате толкова по- изолирани стават плажовете.

В града има много хотели, стаи под наем, апартаменти, нощни клубове, барове, кафета и много други.
В Никити се организират редица събития, най- голямото от които е ежегодния турнир по плуване от единия полуостров до другия(Crossing the Toroneos Gulf). Събитието е с международен характер. също така тук се провежда и фестивал на меда, по време на който бихте могли да опитате различни местни храни приготвени с мед произведен в Никити. Районът на Никити е най- големия производител на мед в Гърция. Медът „Ситон“ е най- популярния мед в страната и в юго- източна Европа. Трябва да го опитате!

По крайбрежието на града са построени редица нови модерни сгради, но очарованието му се крие в множеството каменни къщи построени още през 1830г. Днес те са реновирани от местните жители, а голяма част вече са собственост и на граждани от Германия и Австрия. Разхождайки се в централната част Вие ще откриете и голямата църква Св. Никитас.

 „Калитеа“, в превод означава ‘красива  гледка’. Kурортът датира от 1922, основан от бежанци от Мала Азия. Те се установяват на мястото на светилището на Амон Зевс, където гледката е великолепна. Калитеа е също известна като Малтепе, тъй като хората, които са се преселили тук дошли от Малтепе на Пропонтида. В Калитеа живеят около 450 жители и е най-космополитното място в Касандра (първи пръст) с голямо разнообразие от места за отсядане и много луксозни курорти. Курортът отстои на 94 км от Солун  и на 51 км от Полигирос. Калитеа е известна с чудесните си плажове, барове и нощен живот. Също така, можете да видите археологически находки, като светилището на Амон Зевс, на което, части от храма и мястото около олтара са открити с разкопки. Олтарът на Амон Зевс е създаден през 5-ти век преди Христа, докато хрмът е бил изграден през 4-ти век преди Христа. Друга важна забележителност е светилището на Дионисий и Нимфите, от който на дневна светлина са извадени каменно стълбище, издълбано в скала и пещера под него.

Каламици

Каламици е малко живописно селище на брега на красив залив, обсипано с много малки плажове, разположено на  Халкидическия полуостров, в югоизточната част на Ситония, само 8 километра от Сикя и 160 киометра от Солун. Представлява тихо и спокойно място, подходящо за семейна ваканция или за тези които желаят да прекарат своята почивка лежейки на пясъка и отпускайки се в спокойната обстановка. Селището разполага с всички удобства за почивка, много таверни, стаи под наем, къмпинги, бунгала и маркети.

Криопиги  е разположен на полуостров Касандра и е само на 90 км от  Солун и летище Македония. Той има два плажа, наградени със Син флаг (2005) , които имат красив изглед към залива Касандра. Курортът Калитея, с неговите ресторанти, барове и нощен живот, е на около 4 км от Криопиги.
В Криопиги ще откриете модерни почивни курорти, къмпинг, барове, таверни, магазини, много апартаменти и стаи , и необходимите  ATM и медицинска помощ. Криопиги  е популярно място за отдих ,също така има богат избор на различни видове занимания, като водни спортове и екскурзии до Атон, пещерите на Petralona, до древен Olynthos, до Stagira- родното място на Аристотел.

Ормос Панагияс

Ормос Панагияс е пристанището на Агиос Николаос, разположено на разстояние 4 километра от него. Името му идва от цъвквата, намираща се в местността, още от Византийскo време. Настоящата църква е реконстроирана около 1970 година. Същата е била отворена през 19-ти век, построена първа измежду най-ранните церкви. Било е Ормос Панагияс, когато френският боен кораб потопил кораба превозващ провизиите за революционния отряд. Днес Ормос Панагияс се използва за рибарски пристан и пристанище за корабите превозващи туристи до Атонските манастири.

Палиури

Селището Палиури е известно с производството си  на мед и маслиново олио. Посетено веднъж, Вие ще се възхитите от уникалната природа и пътеките в иглолистната гора или на тесните малки пътища в селото, които придават неповторим традиционен облик. Два километра североизточно от селището ще намерите просторният плаж „Chrouso”, където може да се насладите на златни пясъчни плажове в комбинация с иглолистни дървета, чиито допир достига морето.

Псакудия

Псакудия е пристанищната зона на Ормилиа и се намира на брега на морето, където боровите гори и маслиновите градини се сливат с пясъчните плажове.  Въпреки малкия си размер, четири километровата плажна ивица на селото предлага много стаи под наем, както и къмпинг съоръжения. Местните таверни предлагат пресни рибни ястия в приятна обстановка. Бихте могли да се насладите и на напитка в крайбрежните баровете.

Районът винаги е привличал туристите с красивата си природа, а Псакудия е начална точка на всички преходи в планините на Халкидики.

Пефкохори, Касандра, Халкидики

Пефкохори е малко село, разположено на югоизточната страна на полуостров Касандра, между селата Ханиоти и Палиури. Разстоянието до летището в Солун е приблизително 100 км, а времето за придвижване от летището до Перфкохори е 1.5 – 2 часа. Пефкохори е типично и популярно село за отсядане притежава забележителна дълга крайбрежна улица (паралия) и плаж. Изследвайте околностите на Пефкохори и ще намерите и други красиви плажове, които несъмнено си заслужава да посетите.
В Пефкохори можете да се разходите при великолепния изглед към залива Касандра от едната страна и гръцките таверни и магазини от другата.

Полихроно, Касандра, Халкидики

Полихроно се намира на полуостров Касандра на Халкидики, разположено на юг от село Криопиги. Селото предлага вички туристически удобства за фантастична почивка: модерни хотели, ресторанти, кафенета, охраняеми и неорганизирани плажове. Полихроно е с уникален стил село, всички покриви на къщите са покрити с малки керемиди, което придава възхитителна атмосфера. Плажовете в околноста са определяни като най-чистите.

Посиди, Касандра, Халкидики

Посиди е разположен на западната част на Касандра и прилича на голяма пясъчна дюна, простираща се в Егейско море. Намира се в подножието на старият замък Менде, и се характеризира като туристическо селище, но  едновременно с това  е и много спокойно място за почивка. Пясъчният нос се простира на стотици метри навътре в морето, и предлага изобилие от място за слънчеви бани и плуване в кристално-чистите води. Посиди е плажът на град Каландра и е добре познат. Най-известната черта на региона е фарът, който е построен преди много години. Къмпингът, безбройните бийч-барове, местните таверни ,месните гозби, жарта по безкрайния му плаж, превръщат Посиди в уникално място, което остава незабравимо за неговите посетители.

Сарти, Синотия, Халкидики

Сарти е измежду най-известните туристически дестинации на Ситония, Халкидически полуостров. То е малко рибарско и земеделско селище, което принадлежи на община Торони. Сарти се намира между селищата Вурвуру и Сикя. Дистанцията до Солун е приблизително 142 километра, а до летище Солун 130 километра. Когато пристигнете в Сарти, Вие ще се очаровате от местността. Може да се насладите на огромните плажове с кристално чисти води и внушителните, зелени планини около селището. Нощният живот в Сарти е добре развит. Селото разполага с достатъчно клубове и барове. Наблизо може да откриете едни от най-известните бийч барове на Ситония, които ще ви осигурят магнетична гледка към свещенния връх и залеза.

Ханиоти е малко, но много живописно село разположено на първия ръкав на Халкидическия полуостров, само на 60 минути от северната гръцка столица – Солун. Още с пристигането си, всеки посетител бива пленен от този живописен рай, създаден да задоволи нуждите дори и на най-изтънчения турист, гарантирайки отпускащ и незабравим престой. Селото, разполага с хотели с всички необходими удобства, много ресторанти и и традиционните за Гърция таверни, които ще задоволят нуждите на всяко семейство, също така модерните барове и дискотеки с устроени да забавляват хората от всички възрастови групи.
Любителите на приключенията ще имат възможност да разгледат селото и околностите наемайки кола или мотор. През деня е вълнуващо да изкарате свободното си време на слънчевите плажове или да вземете участие в някой от различните видове воден спорт, или да се разходите из пазара или живописните паркове.
Новият експресен път от Солун до Мудания предлага лесен достъп до Касандра. Сега се шофира само 30 минути дo Муданя и свързването до Ситония, където започват 30-те минути ходене дo примамващото село Ханиоти. Близко до северната гръцка столица, Солун,  област Халкидики, малкото село Ханиоти e крайбрежно селище, предлагащо удобствата на големия град, надарен от природата с кристално чистa вода, прекрасна растителност, традиционна гостоприемност, дружелюбни жители и незабравими нощи.

Урануполи (или „Градът на небето“, както го наричат гърците) се намира на третия ръкав на Халкидики. Той е последното село на полуостров Атон и негов главен град.  Урануполи е красив град, основан още през средновековието и е принадлежал към манастирите на Атон. след катастрофата на Asia Minor през 1922г. много бежанци се установяват в града.

Районът на Урануполи предлага много красиви плажове със златист пясък и кристално чисти води.