Солун, Гърция

 Солун, втория по големина град в Гърция с местно население 1,200,000  жители, е един от най-старите градове в Европа.Той се простира на 12 км в долина, образувана от ниски хълмове ,които преминават в заливче, водещо до  дълбокия залив Thermaikos. Солун е открит около 315-а  г. пр. Хр., на мястото на стари праисторически селища, датиращи от 2300-а г. пр. Хр. Неговия откривател е Cassander, крал на Македония, и е кръстен на съпругата му, сестра на Александър Велики. Оттогава,  Солун станал главен град на Македония и нейно най-важно комерсиално пристанище. В римско време той е посещаван от  Свети Павел, който проповядвал новата религия, и по-късно посветил своите две добре познати послания ( най-старите писмени документи от Християнската литература ) на Християните от Солун.

  Византийски  времена

Във византийски времена, Солун става културен и артистичен център, като в цялата империя го превъзхожда само Константинопол.Няколко велики имена са тясно свързани с Византийското минало на града – юристът Peter Magister, авторът на епиграми Macedonius Hypatus, химнописецът  Архиепископ  Joseph Leo Математика, историкът John Cameniates, видния учен и хуманист  Eustathius ( Архиепископ на Солун ), филологът Thomas M. Magister, учителят по право и автор на “Hexabiblus” Constantine Armenopoulos и теологът Gregori Palamas (Архиепископ на  Солун ), са малко, но достатъчно знаменити учени. Братята мисионери Кирил и Методий, също заемат специално място в историята на този период; те създават Кирилицата, за да просветят славяните в литературата и Християнството.

  Културен принос

След падането на Солун (1430), а по-късно и на  Костантинопол (1453), двата главни културни центрове на Изтока, двама от най-великите хуманисти на Солун,  Theodore Gazes и Andronicus Callistus, потърсили подслон в Запада, където разпространили гръцкия език и литература. Въпреки неблагоприятните условия, които трябвало да се преодолеят през турското робство, в Солун е имало гръцки училища, които успешно се борели, да запазят гръцкия език и литература, докато градът бил освободен на 26 октомври 1912 г.- годишнината на неговия свят покровител  St. Demetrius. През 19 век дългата научна традиция на града е продължена от Margaritis Demetsas, историк, археолог, географ, както и директор на градската гимназия и неговия ученик  P. Papageorgiou,  който по- късно станал  знаменит филолог.

  Паметници

Сред видните паметници, ползващи се с особен интерес в  града са онези от Римския период, Триумфалната арка на Galerius и Ротондата. Солун , обаче, преди всичко е известен, заради Византийския си период, като е бил на второ място след  Константинопол. Множеството църкви, чиито прекрасни мозайки и стенописи изобразяват различни периоди от византийското изкуство, са оцелели,за да повишават имиджа на града.Те включват St.Demetrius,  Panagia Acheiropoietus, Светите Апостоли,  Света София,  St.Catherine, Panagia Chalkeon, St. Nicholas, Prophet Elijah и манастира Vlatadon. Все още се издига огромния профил на градските стени, заедно с едно от главните им укрепления, добре познатата Бяла кула. Забележително е, че от национална, духовна и артистична гледна точка, все още продължава силната връзка между  Солун и Атон.

  Модерна архитектура

Модерната ера на материалното и културно развитие  в Солун датира от неговото освобождение през 1912 г., когато той става столица на северна Гърция. Министерството на северна Гърция, Катедралата, Съдебната палата, както и други главни правителствени институции се намират в града и  до днес. В наши дни, градът има два доста обособени участъка : „стария град”, който продължително е подложен на реконструкция, и модерния участък, чийто множество модерни сгради са примери за напредналата архитектура.

  Културен живот 

Освен университета, в Солун има и голям брой институции, които допринасят за академичния и културен живот на града. Сред тях са Македонския университет, Археологическия и Византийския музей, Фолклорния музей, Градската консерватория, Театри и оркестри, Обществото за македонски науки, Института за балкански науки и други културни и артистични организации.

Днес Солун е процъфтяващ град и  е един от най-важните търговски и комуникационни центрове в Средиземноморието. Това е доказано от финансовите и комерсиални мероприятия, неговото пристанище със специалната си Безмитна зона, която осигурява превозни средства на останалите балкански страни, интернационалното летище, важните индустриални комплекси, ежегодния интернационален търговски панаир и т.н