Вулканите на Сицилия

юни, септември

8 дни- 7 нощувки

Групи от 4 до 15 души

Програма:

Архипелагът на Еолийските острови се състои от 7 острова: Липари, Вулкано, Салина, Панарея, Стромболи, Филикуди и Аликуди. Обширните черни плажове, подобни на абанос, контрастират със светли брегови линии. Наречени на Еол, бога на вятъра, и известни също като Липарски острови, веригата на Еолийските острови (Isole Eolie), разположена на североизток от Сицилия, на картата на Средиземно море са само едни точици.

Тази огърлица от седем малки острова е благословена с пещери, заливи, закътани долчинки, лесни за каране пътища и все още активни вулкани. Макар да са бебета в сравнение с Етна, разположен на източния бряг на близката Сицилия, вулканите върху Стромболи и Вулкано (където според легендата живеел Еол) са създали меланхолията, красивия терен и пясъчните черни плажове.

Връх Етна е най-високият действащ вулкан в Европа и от 2013 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.  Тук можете да видите от черни потоци от лава и обширни равнини от черен пясък към върха на вулкана до пищна растителност по долните му склонове. Височината му е 3350м надморска височина ниво на кратерите на върха, но тази височина варира в резултат на продължаващите градивни и разрушителна експлозивна дейност, която постоянно прекроява района на кратера на върха.

Ще имате превъзходната възможност да разглеждане красивите вулканични пейзажи на Еолийските острови на Сицилия и връх Етна.

Акценти:

Акценти:

– Разходка по връх Етна, най-високият действащ вулкан в Европа

– ще видите непрекъснатата вулканична активност на вулкана Стромболи

– Ще се потопите в атмосферата на  живописно село на остров Еолианс

– Ще посетите  винарна с дегустация на вино (вечеря) в Липари

– Ще посетите красивия малък град Таормина.

МАРШРУТ

Ден 1: Катания

Пристигане в Катания. Среща с водача в хотела в Катания, разположен в самото сърце на центъра на града.

Катания е най-важният град в източната Сицилия, богат на история и култура, известен със сицилианския барок. През 1693 г. земетресение унищожава всичко, което жителите на града успяват да възстановят. През 1736 г. е издигнат фонтан със скулптура на слон, който се превръща в символ и пазител на града..

 Обсъждане на програмата. Вечеря и нощувка в Катания.

Ден 2: Вулкано (3 часа пешеходен туризъм, +390 – 390 м).

Закуска в хотела.

Трансфер до пристанището на Милацо (1h30). Ферибот до остров Вулкано (1ч), известен със своите термални извори. Екскурзия до кратера на Вулкано, за да видим „фумаролите“. Има време за ходене до плажа и до термалните извори преди в късния следобед да вземете комета до Липари.

Настаняване в хотела.Вечеря за собствена сметка. Нощувка в Липари

Ден 3: Липари (3 часа пешеходен туризъм, +250 – 250 м)

На сутринта правим лесна разходка до южната страна на острова. Следобед, свободно време, 2 часа преди залез слънце посещение на винарна с дегустация на вино и разходка в лозята на винарната. По залез ще се насладим на красивата гледка на Еолийските острови. Вечеря и нощувка в Липари.

Ден 4: Стромболи (4 часа пешеходен туризъм, +400 – 400 м.)

Пътуване с комета до Стромболи (1ч). Настаняване в хотела. По залез слънце правим кратка разходка  по западната част на острова, за да видите „Sciara del Fuoco“ и да се приближите до известните изригвания на Стромболи. Вечеря за собствена сметка.

Нощувка в Стромболи.

Ден 5: Стромболи (5 часа пешеходен туризъм, +924 – 924 м.)

Закуска в хотела.

Сутринта свободно време за посещение на прекрасното селце Сан Винченцо или за почивка на черните плажове на Стромболи.

Следобед, тръгване за екскурзия до активния вулкан със сертифициран вулканичен водач. Връщаме се обратно през нощта. Вечеря за собствена сметка.  Нощувка в Стромболи.

Ден 6: Район Таормина (3 часова разходко из улиците на Таормина)

На сутринта вземаме подводно крило от Стромболи до Милацо, след това частен трансфер от пристанището на Милацо до района на Таормина.

 Следобед посещение на Таормина. разходка по характерните улици на

историческия център и посещение на най-известния паметник на града: Гръцкия театър.  Вечеря за собствена сметка. Нощувка в хотел в района на Таормина.

Ден 7: Етна на юг – Катания (4 часа пешеходен туризъм, + 200 – 200 м.)

На сутринта тръгване към южната страна на връх Етна (2 часа), 1900 м. Правим кратка разходка край ръба на „кратерите Силвестри“ за първи подход към вулкана

Екскурзия до 2100 метра от южната страна на Етна. Ще погледнем през ръба на „Bove Valley“  огромна „калдера“, образувана от срутване на стар вулкан.  Ще се насладим на удивителната гледка към йонийското крайбрежие на Сицилия.

Трансфер от Етна до хотела в Катания. Свободно време за посещение в Катания. Нощувка със закуска. Вечеря за собствена сметка.

Опция: според метеорологичните условия и вулканичната активност е възможно да се изкачите до върха в централната част на кратера (3350 mt.), водени от планински водач с кабинков лифт до 2500 метра надморска височина. След това тръгване към върха.

Оттам се връщаме към хотела . Цена: 90 € на човек (заплаща се на място)

Ден 8: Катания

Закуска. Освобождаване на стаите. Трансфер до аерогарата.

Важно:

Поради непредсказуемата природа на вулканите, времето и състоянието на морето, програмата може да бъде модифицирана. Във всеки случай ние винаги се опитваме да се придържаме възможно най-близо към описаната програма. Достъпът до

Кратерите Етна и Стромболи обикновено е разрешен, но това може да се промени по всяко време. Водачът си запазва правото да решава дали  групата да се изкачи до кратерите съгласно мерките за безопасност, времето, както и физическото състояние на туристите.  Балкан Балтик Тур и колегите от Италия не носят отговорност в случай на

невъзможност да се стигне до върха на вулканите.  Винаги може да се организира алтернативен преход на по-ниска надморска височина.

Продължителност на екскурзията: 8 дни/7 нощувки

Групи от 4 до 15 души

Основна информация

Ниво на умения: умерено, 3 до 6 часа ходене всеки ден, хълмист до стръмен терен. е Препоръчва се туристите да имат предварителни туристически умения. Екскурзията по Стромболи е най-трудна. Хората с дихателни проблеми могат изпитат дискомфорт в зоните със серни изпарения

2 нощувки в хотел *** в Катания

2 нощувки в хотел *** или апартаменти *** в Липари

2 нощувки в хотел ** / *** или апартаменти в Стромболи

1 нощувка в хотел *** в района на Таормина

Багаж: съветваме ви да използвате два вида чанти. Голяма с колела, където поставяте целия си багаж. Раница (30 литра) за вашия трекинг. Понякога трябва да носите багажа си на кратки разстояния (за пример, когато хващате комета за предвижване от един остров на друг).

Оборудване: добри и солидни обувки за трекинг, яке, устойчиво на вятър и вода, шапка и ръкавици, фенерче. батерии, бански костюм, слънчеви очила и крем за слънце, алпенщок и гети за ходене по вулканична пепел.

Цена на човекЦена
Минимум 4-5 човека€ 1405,00
6-7 души€ 1345,00
8-10 души€ 1175,00
11-15 души€ 1115,00
Доплащане за заминаване през юни, юли и септември€ 110,00
Доплащане за единична стая за цялата обиколка€ 210,00
Допълнителна нощ (BB): € 56,00 / 97,00 SGL в Катания (хот. ***)
Допълнителна нощ (BB): € 58,00 / 90,00 SGL в района на Таормина (хот. ***)

В цената са включени:

– Всички трансфери с автобуси и фериботи

– 7 Нощувки със закуска при настаняване в хотели / b & b или типични апартаменти

– Вечери (само 1 и 3 ден)

– Екскурзовод през цялата седмица

– Екскурзия с водач до вулкан в Стромболи (група от максимум 20 души)

– Посещение на Таормина (включен местен водач)

В цената не са включени:

– самолетен билет София- Катания и обратно.

– Трансфери летище-хотел и обратно на ден 1 и ден 8

– Всички видове напитки и лични вещи

– Обеди

– Туристически такси

– Билети за влизане в гръцкия театър в Таормина

– Вариант Среща на върха на Етна, Кабинков лифт и превозни средства  + Водач за вулкана за изкачване на Етна, цена 83 €

– Лични разходи.

– Застраховка отмяна на пътуването- сключва се индивидуално при избран застраховател след сключване на договор с фирма Балкан Балтик Тур.

– Туристическа застраховка Асистънс с опция за корона вирус на стойност 10000 евро- около 20лв.

Трансфер
от ЛЕТИЩЕ CATANIA до хотела
нетна цена на кола в едната посока

туристи: 1/3
туристи: 4/8
туристи: 9/16
туристи: 17/20
€ 80,00
€ 130,00
€ 210,00
€ 300,00
От CTA до Taormina Area :€ 165,00
€ 210,00
€ 300,00
€ 460,0
  • Описанието и фотографиите  на хотелите и дейностите  имат информационен характер и се базират на сведенията, предоставени от нашите партньори.
  • Фирма „Балкан Балтик Тур“ ООД не носи отговорност за достоверността и качеството на информацията, предоставена ни от нашите италиански партньори.

Внимание : ТО „Балкан Балтик Тур” си запазва правото на промени в цените и програмата, поради независещи от него причини, и не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти